MUSIQA PSIXOLOGIYASIDA BILIM OLISH JARAYONLARI - Tojiqulov, Nurbekjon (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2023)
Ushu maqolada Musiqa san’atida musiqiy faoliyatning barcha turlari diqqat bilan bog‘liqdir. Ayniqsa, ommaviy ijrochilikda diqqat juda muhim. Namoyishdan avval dirijorning ko‘tarilgan qo‘llari, auftakt, yakkaxon va jo‘rnavoz o‘rtasidagi ishora va harakatlar – bularning hammasi musiqa terminologiyasida diqqat deb ataladi. Zamonaviy psixologiyada diqqat tarkibida uning sifat xususiyatlari o‘rganiladi. Bunga diqqat barqarorligi, ko‘chishi, taqsimlanishi va hajmi kiradi. Shuningdek, bu sanoqqa diqqat parokandaligini, buzilishini ham kiritish mumkinligi to‘g‘risida so‘z yuritiladi.