O’Q SIMMETRIYASINING KOORDINATALARDA BERILISH USULLARI. - Mamatov, Jasur (Журнал математики и информатики, 2021)
Ko’pincha almashtirishlar deganda darhol ko’z oldimizda geometrik tushinchalar paydo bo’ladi. Ammo algebraik almashtirishlar tushinchasi algebra fanida ham ko’p qo’llaniladi. Shundan kelib chiqib, o’q simmetriyasining algebraik ifodalarini keltirib chiqaramiz. Masalan berilgan nuqtaga to’g’ri chiziqqa nisbatan simmetrik bo’lgan nuqtani topishda geometriya fanida tekislikdagi aksiomalar sistemasidan foydalaniladi. Agar shu masalaga algebraik nuqtaiy nazardan yondashsak, bu tushincha ancha saddalashadi.