СТРУКТУРАЛ МЕТОДНИНГ ТАҲЛИЛ ИМКОНИЯТЛАРИ - Tojiboyeva, Ozoda (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Мақолада адабиётшунослик методлари ва уларнинг бадиий асар мазмунини очишдаги вазифалари хусусида фикр юритилган. Структурал методнинг бадиий асар моҳиятини аниқлашдаги самарали натижалари таҳлил этилган. Бу борада илмий изланишлар олиб борган ўзбек адабиётшунослари илмий кузатишларига таянилган. Р. Бартнинг “Структурализм фаолият сифатида” мақоласи асос қилиб олинган. Асарни бутун ва қисмларга ажратиш ва уларнинг ўзаро мазмуний боғлиқлигини текшириш натижалари мисоллар орқали ёритилган. Алоҳида белгиланган қисмлар имманент таҳлил сари йўл очиши ва китобхонни ёзувчи дунёқараши, ғоявий режалари сари йўналтириши таҳлил қилинган. Алишер Навоий достонларини таҳлил қилишда структурал методнинг имконият доираси кўрсатилган. Айни пайтда структурал методга бўлган муносабатнинг турфа хиллиги, бугунги кундаги аҳамияти каби масалаларга ҳам эътибор қаратилган. Унинг адабий таълимда Навоий асарларини тушунтиришдаги самарали натижалари кўрсатиб барилган.