Baxtiyorova Rayxona. MUHAMMAD YUSUF SHE’RIYATIDA XALQONA PAFOSNING YANGILANISHI: “O‘zbek filologiyasining dolzarb masalalari va uni o‘qitish metodikasi muammolari” mavzusidagi Xalqaro ilmiy – amaliy anjuman 2022 yil 29 aprel Toshkent.: VNESHINVESTPROM, 2022 - Jurayev, Jamoliddin (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Adabiyot – insoniyat ichki olamining tarjimonidir. “Adabiyot chin ma’nosi ila o‘lgan, so‘ngan, qoralangan, o‘chgan, majruh, yarador ko‘ngilga rux bermak uchun faqat vujudimizga emas, qonlarimizga qarb singishgan qora balchiqlarni tozalaydirg‘on, o‘tkir yurak kirlarini yuvadirg‘on toza ma’rifat suvi, xiralangan oynalarimizni yorug‘ va ravshan qiladirg‘an buloq suvi bo‘lg‘onlig‘idan bizga g‘oyat kerakdir…” degan edi o‘zbek adabiyotining zabardast vakillaridan biri bo‘lgan Cho‘lpon