Sak-massaget eposi va To’rabekxonim haqidagi Xorazm rivoyatlari syujetining genezis i - Isroilov, G`ayrat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Maqolada To’maris haqidagi qadimiy epik sujet sak-massaget qabilalarining folklor an’analari doirasida shakllangan bo’lib, ushbu sujet asosida qurilgan tarixiy qo’shiq, rivoyat va dostonlarda ajdodlarimizning o’z yurtini bosqinchi dushmanlardan himoya qilish maqsadida olib borgan mardonavor kurashi hamda Gerodot "Tarix"ida keltirilgan mazmunining tahlili uning tarkibidagi bir qator epik sujetga xos an’anaviy motivlar mavjudligi yoritilgan.